Pracownia Kulinarna
Instruktor Terapii Zajęciowej: Ilona Łozowska
Pracownia ta kształtuje u podopiecznych umiejętności kulinarne. Po za codzienną obsługą jadalni w WTZ co wiąże się z przygotowywaniem jadalni do śniadania, nakrywaniem do stołu i myciem naczyń uczą się również zasad savoir – vivo czyli zachowania się przy stole.
W czasie zajęć uczestnicy uczą się wstępnej obróbki produktów np:(mycie, krojenie, krojenie warzyw i owoców). Poznają sposoby parzenia kawy i herbaty, sporządzania prostych dań, dokonywanie zakupów oraz korzystanie z przepisów kulinarnych. Nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD: (zmywarka, mikrofala, mikser, piekarnik, czajnik elektryczny, warnik, toster, frytkownica, gofrownica). Wszystkie te czynności ukierunkowane są pod kątem przyszłej niezależności w sferze codziennego funkcjonowania.
Zdobywanie umiejętności wykorzystywane są w życiu codziennym, dając uczestnikom poczucie własnej wartości i przydatności społecznej, a także stwarzają szansę na podjęcie pracy w charakterze pomocy kuchennej w punktach gastronomicznych.
Ilona Łozowska